Simmerjûn-college over ‘bûter, brea en griene tsiis’

0

Woensdag 21 juli zal culinair historica Christianne Muusers (foto) in de Martinikerk in Franeker het derde Simmerjûn-college van dit seizoen verzorgen. Zij behandelt de vraag wat er nou zo ‘Fries’ is aan boter, brood en groene kaas.

De Academie van Franeker heeft dit jaar voor de zomeravondcolleges het thema ‘canon’ gekozen. Josse Pietersma legt uit: “Een canon is een ‘standaard lijst’, een verzameling teksten, dingen of bijvoorbeeld gebeurtenissen die we belangrijk vinden. Zo spreken we tegenwoordig over de ‘Canon van de Nederlandse Geschiedenis’. Maar je kunt ook een canon maken van belangrijke kunstenaars, van wetenschappers of bijvoorbeeld van literatuur.”

Christianne Muusers studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en heeft zich gespecialiseerd in middeleeuwse ‘kookteksten’. Ze heeft verschillende boeken geschreven over oude recepten en onze eetcultuur, zoals Het geheim van de keukenmeid – Recepten uit de rijke keuken van de achttiende eeuw (2019). Komende woensdag zal ze ingaan op de vraag of er zoiets bestaat als ‘typisch Fries eten’ en of bûter, brea en griene tsiis daar echt bij horen.

Bij het college is ook een proeverij. Pietersma: “Praten over eten is natuurlijk interessant, maar het wordt pas écht leuk als je het ook kunt proeven!  Ik ben heel benieuwd wat er woensdag op het menu staat.”

  • Woensdag 21 juli
  • Aanvang 20.30u
  • Martinikerk Franeker.
  • Entree: €10
  • Informatie en aanmelding: www.academiefraneker.nl

franekeractueel.nl


error: Bericht Beveiligd!