Dieetcoach: Wat heeft u op uw lever?

0

De dieetcoach

Wat heeft u op uw lever?

Dry januari, u vast niet onbekend, als reactie op de maand december is echt geen slecht idee. Dit houden de artsen van het Radboud UMC ons voor in een bericht op internet van het Algemeen Dagblad. Uw lever is er blij mee. Maar staat u er sowieso wel eens bij stil wat uw lever allemaal voor u doet??

De artsen, psychiater Arnt Schellekens en leverarts Eric Tjwa, beiden van het  Radboudumc in Nijmegen deden eind 2016 onderzoek naar de effecten van een maand zonder alcohol bij matige drinkers. De gezondheidswinst van een maand zonder alcohol heeft een positief effect op zowel uw brein als uw lever. Het positieve effect op uw brein is een fitter gevoel en beter slapen. Daarbij zagen de onderzoekers afname van het buikvet en een daling van het cholesterolgehalte in het bloed. Vooral het “slechte” LDL-cholesterol daalde bij het stoppen met drinken. Het positieve effect op uw lever is herstel van dit orgaan. Door het drinken van alcohol gaat uw lever eerst vervetten. Later gaan de cellen in uw lever stuk en ontstaan er littekens. Dit proces heet leverfibrose. Dit gebeurt al bij het dagelijks gebruik van vier tot zes alcoholische consumpties. Voor velen van ons is dat zeker onze dagelijks consumptie!!

Na het ontstaan van leverfibrose kan de lever ook gaan verschrompelen, dit wordt levercirrose genoemd. Gelukkig kan onze lever in het stadium van leverfibrose nog herstellen en tot 70% van zijn oorsprong terug groeien. Dit lukt als de lever rust krijgt. Geen alcohol dus. Om te begrijpen hoe belangrijk dit is, zal ik uitleggen wat de taken van onze lever zijn, naast de afbraak van alcoholische consumpties. De lever krijgt vanuit de darmen onze voedingsstoffen aangevoerd: de net verteerde eiwitten, vetten en koolhydraten. De lever maakt van de verteerde eiwitten (aminozuren) lichaamseiwitten die allemaal een eigen functie hebben. De lever maakt bijvoorbeeld plasmaeiwitten (die zorgen er onder andere voor dat u geen vocht gaat vasthouden) en stollingsfactoren, zodat u niet dood bloedt bij een wond.

De afgebroken vetzuren gebruikt hij onder andere om cholesterol te maken. Cholesterol zorgt voor de stevigheid van de celwanden van onze lichaamscellen en is nodig voor de aanmaak van een deel van onze hormonen. Daarbij is het nodig bij de aanmaak van gal en beschermt het onze zenuwen. De lever houdt het bloedglucose gehalte in de gaten en staat in dienst van ons brein om die van voldoende energie te voorzien!! Daarbij kan onze lever giftige stoffen afbreken, alcohol is slechts een van deze giftige stoffen. Ook bijvoorbeeld medicijnen moeten afgebroken worden in de lever.

De lever slaat ook vitamines en ferritine (dit is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer aan de rode bloedcellen) op. En ook maakt de lever gal, waarin wij stoffen kunnen uitscheiden als bilirubine (afbraakproduct van onze rode bloedcellen), galzouten en cholesterol. Gal komt via galwegen in onze darmen uit en helpt bij de vertering van vetzuren in onze darmen. De bruine kleur van onze ontlasting ontstaat overigens door bilirubine. Bij schade aan de lever kunnen al deze taken niet meer goed uitgevoerd worden en overleeft u het uiteindelijk niet. Dus eens kritisch kijken naar stoffen waarmee u uw lever belast, onder andere alcohol dus, is zo gek nog niet.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist bij Libra dieetadvisering, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

franekeractueel.nl