Dieetcoach: Vitamine K en uw gezondheid

0

De dieetcoach

Vitamine K en uw gezondheid

De afgelopen tijd heb ik veel vragen gekregen over de rol van vitamines op het voorkomen van het Coronavirus. Eén van de genoemde vitamines is vitamine K. Hieronder een uiteenzetting van de eigenschappen van deze vitamine en de invloed op uw gezondheid.

In de media stond dat patiënten met corona die op de IC terecht komen vaak een laag vitamine K gehalte hebben. Deze conclusie kwam uit onderzoek van artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen onder ruim 120 mensen. Een gezonde vitamine K-spiegel zou dus mogelijk een ernstig verloop van corona kunnen voorkomen. Corona veroorzaakt ontstekingen in de longen. Er zaken ook elastische vezels beschadigd waardoor ademen moeilijker wordt. Als reactie hierop maakt het lichaam een speciaal beschermend eiwit aan, maar daarvoor heeft het wel vitamine K nodig.

Al eerder had biochemicus Cees Vermeer ontdekt dat vitamine K in de vaatwanden een eiwit, Matrix Gla Proteïne (MGP), activeert welk ervoor zorgt dat aderverkalking wordt geremd. Ik zocht het op en het blijkt om hetzelfde eiwit te gaan. Cees Vermeer is al jaren bezig om ons te motiveren meer vitamine K te nemen om zo de gezondheid van onze vaten te bevorderen. Daarbij wil hij ons duidelijk maken dat het om twee vitamines K gaat. Beide vitamines gaan vanuit de darmen naar de lever. Daar worden de vitamine K2 deeltjes, die goed in vet oplossen, via LDL-cholesterol naar de vaten gestuurd. LDL-cholesterol is dus het transportmiddel. Voldoende vitamine K2 in de bloedvaten zorgt dus voor activatie van het MGP en daardoor minder aderverkalking. Het “kalk” (calcium) gaat dan naar onze botten. Vitamine K1 is minder goed in vet oplosbaar en blijft vaak in de lever achter.

Daar speelt het een rol bij de vorming van bloedstollingsfactoren. Een derde van de Nederlanders heeft een vitamine K tekort. Vitamine K1 zit vooral in groene groenten zoals spinazie, broccoli, spruitjes en boerenkool. De opname van vitamine K1 vanuit de darmen is slecht: ongeveer 5 tot 15 procent wordt opgenomen. Vitamine K2 wordt vooral gemaakt door gunstige darmbacteriën. Daarbij zit vitamine K2 ook in kaas en kwark. De vitamine K2 wordt makkelijk opgenomen. In yoghurt zit overigens nauwelijks vitamine K2. Cees Vermeer pleit voor meer vitamine K inname via de voeding of eventueel via suppletie. Mensen die klassiek antistollingsmiddelen krijgen, de coumarines, moeten overigens niet suppleren.

Dan werkt vitamine K de werking van de medicatie tegen! Als u deze middelen niet gebruikt hoeft u niet bang te zijn voor extra stolling. De lever maakt niet zomaar meer stollingsfactoren aan. Onze bloedstolling heeft wel een hogere prioriteit dan onze botten en bloedvaten. Vitamine K zal dus eerst worden gebruikt om de bloedstolling te reguleren. Bij onvoldoende vitamine K, zal dus ook vitamine K2 hiervoor gebruikt worden.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

franekeractueel.nl


error: Bericht Beveiligd!