Dieetcoach: Vet gezonde kaas

0

De dieetcoach

Vet gezonde kaas

Hoewel volvette kaas een bron is van vet en zout blijkt het een beschermend effect tegen hart- en vaatziekten te hebben. Volgens de Britse onderzoeker Ian Givens komt dit door de voedingsmatrix.

Ian Givens, hoogleraar Food Chain Nutrition, is al 40 jaar betrokken bij onderzoek naar de gezondheidseffecten van voeding. Hij heeft de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen zuivel en hart- en vaatziekten. Dit heeft tot veel nieuwe inzichten geleid. “De nieuwste onderzoeken laten een neutraal effect van zuivel op chronische ziekten zien, waarbij vooral bij kaas beschermende effecten worden gevonden”, aldus Givens. In een van de onderzoeken die hij samen met de universiteit van Wageningen en die van Kopenhagen uitvoerde zijn gegevens verwerkt van bijna 1 miljoen deelnemers uit 29 bevolkingsonderzoeken.

De verrassende uitslagen komen volgens Givens doordat er wordt gekeken naar de hele voedingsmatrix en niet alleen naar losse onderdelen. Als je dit laatste zou doen, beoordelend op het hoge zout- en verzadigd vetgehalte, zou je juist een negatief effect verwachten. “De onderzoeksresultaten laten zien dat voedingsmiddelen geen simpele optelsom van de voedingsstoffen zijn, maar als geheel moeten worden gezien”, aldus Givens. Kennelijk is de wijze waarop de voedingsstoffen worden aangeboden minstens zo belangrijk. Dit wordt bedoeld met voedingsmatrix. Dus op welke wijze de voedingsstoffen in een voedingsmiddel zitten. Bij kaas is bijvoorbeeld het hoge calciumgehalte of de caseïne-eiwitten een verklaring voor de positieve effecten, ondanks het hoge zout en verzadigd vetgehalte.

Om hier achter te komen, is er een studie opgezet onder 164 deelnemers. Zij kregen dagelijks volvette kaas, magere kaas met boter of boter met een suppletie van calcium en caseïne. De hoeveelheden vet, eiwitten en calcium werden zo gelijk gehouden. Bij het meten van de vetzuren in het bloed bleek dat het effect van de verschillende groepen onderling verschilde. Wel ging in alle groepen zowel het totale als het LDL-cholesterol omlaag. De grootste daling was in de “kaas” groep en de kleinste in de “boter met suppletie” groep. In opvolging van het onderzoek ging men kijken wat er gebeurde als mensen geen kaas aten en vervolgens weer wel.

Het weglaten van de kaas gaf een stijging van zowel het totale als het LDL-cholesterolgehalte. Helaas is de oorzaak nog niet helemaal bekend. Calcium zou een rol kunnen spelen omdat dit in het eerste deel van de dunne darm reageert met galzouten. Deze galzouten verlaten via de ontlasting de darmen. Het lichaam maakt in de lever dan uit cholesterol nieuwe galzouten aan, waardoor het cholesterolgehalte in het bloed daalt. Ook zorgen deze galzouten voor een vermindering van de vetopname in de darmen. Hoe het precies zit, wordt nog verder onderzocht. Maar de conclusie van Givens is dat er dus geen onderbouwing is voor het adviseren van vetarme kaas. “Volvette kaas werkt verzadigender dan magere soorten en past prima in een gezonde voeding”, aldus Givens.

Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

franekeractueel.nl


error: Bericht Beveiligd!