Dieetcoach: Nootzakelijk

0

De dieetcoach

Nootzakelijk

Sinds een aantal jaren is de noot weer in trek. Noten zijn gezond en de bewering dat je er dik van wordt, is niet terecht. Hieronder enkele “nootzakelijke” weetjes.

Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alle van nature aanwezige voedingsstoffen. Deze noten zijn gezonder dan de gebrande variant omdat door de hitte van het branden enkele vitamines en mineralen verloren gaan. Gebrande noten bevatten nauwelijks meer vet dan de ongebrande soort. Dit komt doordat noten al veel vetten bevatten en bijna geen extra vetten opnemen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.

Gebrande noten worden in olie verhit. Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hierbij wordt geen olie gebruikt. De vetzuren in noten zijn onverzadigd. Dit zijn de vetzuren die goed zijn voor onze gezondheid en worden ingebouwd in celwanden en hormonen. Ook verlagen zij ons LDL-cholesterol. Helaas worden na het branden van noten vaak zout en smaakstoffen toegevoegd. Deze stoffen zijn niet goed voor onze gezondheid. Een ongebrande, ongezouten noot heeft dus de voorkeur. De genoemde voedingsstoffen in de noot zijn, naast de onverzadigde vetzuren, onder andere eiwitten, vezels, vitamine B1, vitamine E en ijzer. Daarbij zit vooral in paranoten veel selenium.

Met vier tot vijf paranoten wordt de dagelijkse hoeveelheid selenium al gehaald. Het eten van teveel paranoten is ongewenst in verband met een selenium vergiftiging. De verschijnselen hiervan zijn verlies van haar en nagels, spijsverteringsproblemen en geheugenverlies. Om de voedingsstoffen uit de noten op te nemen, is goed kauwen noodzakelijk. Noten stimuleren de stoelgang. Sommige mensen krijgen buikpijn van noten. Door de noten voor te weken worden zij makkelijker verteerbaar. Dit is overigens alleen lekker als u de noten ergens in verwerkt, zoals in een notenbrood. Als iemand geen vlees of zuivel eet, kunnen noten ervoor zorgen dat er toch voldoende eiwitten worden gegeten. Noten eten in plaats van vlees is beter voor het milieu. De klimaatbelasting en het energiegebruik van noten zijn gunstiger dan van vlees en vergelijkbaar met ei. Sommige mensen zijn overgevoelig voor noten. Het afweersysteem reageert dan op het eiwit dat in één of meerdere soorten noten zit. Pinda’s zijn niet verwant aan de notenfamilie, waardoor je niet altijd voor noten én pinda’s allergisch bent.

De allergische klachten zijn eczeem, galbulten of een nikkelallergie. Het advies, als u geen notenallergie heeft, is om elke dag een hand ongezouten noten te eten vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda tellen mee. Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15°C. Vooral walnoten en kastanjes bederven snel. De meeste andere noten zijn wel een jaar houdbaar.

Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

franekeractueel.nl


error: Bericht Beveiligd!