Dieetcoach: Jodiumtekort ernstiger bij een veganistisch eetpatroon

0

De dieetcoach

Jodiumtekort ernstiger bij een veganistisch eetpatroon

Uit een Duits onderzoek, gehouden onder mensen die een veganistisch dieet volgen, is gebleken dat zij een  vergroot risico op een jodiumtekort hebben. Ook in de controlegroep werd een jodiumtekort gezien. Een opvallende uitkomst.

De Duitse onderzoekers bekeken het eetpatroon en bloed- en urinewaarden van 36 mensen met een omnivoor eetpatroon, waarbij mensen zowel vlees als plantaardig eten en 36 mensen met een veganistisch dieet. Een veganistische voeding bevat geen dierlijke producten. In beide groepen zaten 18 mannen en 18 vrouwen, met een leeftijd tussen de 30 en 57 jaar. De mensen die veganistisch aten deden dit sinds 1,6 tot 20,2 jaar. Bijna alle veganisten en een derde van de mensen met een omnivoor eetpatroon hadden in de vier weken voorafgaand aan de studie supplementen gebruikt. De veganisten gebruikten veelal vitamine B12 en vitamine D, terwijl de andere groep meer vitamine C en magnesium gebruikten. De totale energie-inname in beide groepen was vergelijkbaar. In de groep met een veganistisch eetpatroon was vooral de inname van vezels, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en ijzer uit de voeding hoger, terwijl de inname via de voeding van vitamine B2, vitamine B12, vitamine D en jodium lager waren. Uit analyse van bloed en urine bleek dat er bij sommige mensen tekorten waren ontstaan.

Zo had in beide groepen zo’n tien procent van de mensen een te laag ijzergehalte. Ook was er in beide groepen een tekort aan jodium, maar bij de veganisten was dit tekort groter. Bij één op de drie veganisten was het jodiumtekort in het bloed zelfs ernstig. Deze veganisten doken onder de drempelwaarde van de World Health Organisation (<20 µg/L bloed). Voor vitamine B12 en vitamine D werden nauwelijks tekorten gevonden in beide groepen. Daarnaast viel op dat de veganisten lagere cholesterolwaarden hadden, hetgeen gunstig is.

De onderzoekers adviseren iedereen, maar vooral mensen met een veganistisch eetpatroon, om goed te letten op een adequate inname van jodium. Jodium wordt in Nederland toegevoegd aan brood, maar het zit meestal niet in broodvervangers (zoals beschuiten en crackers). Even voor de volledigheid volgen nu enkele producten waar u jodium in aantreft. In 1 sneetje brood zit gemiddeld 25 microgram jodium. Als u dagelijks 2 melkproducten neemt (450 ml) heeft u nog 10 microgram jodium extra. Een ei levert 16 microgram jodium en gemiddeld bevat vis 70 microgram jodium per 100 gram.

In gejodeerd keukenzout zit 40 microgram jodium per 2 gram zout. Zeewier tikt enorm aan: in 100 gram zit 3777 microgram jodium. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is vastgesteld op 150 microgram per dag. Bij een tekort aan jodium kan “krop” (struma) ontstaan. Hierbij zwelt de schildklier op. Bij kinderen heeft dit een achterstand in de lichamelijke en geestelijke groei tot gevolg. Een tekort aan jodium kan bij volwassenen leiden tot vochtophoping en een verminderd denk- en reactievermogen. Daarbij geeft langdurig tekort aan jodium een te traag werkende schildklier. Dit kan leiden tot kouwelijkheid, vermoeidheid, haaruitval en overgewicht 

Wilt u meer weten over vegetarisch eten en/of eens laten bereken of u voldoende jodium binnen krijgt? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

franekeractueel.nl