Dieetcoach: Je bent wat je (goedkoop) eet

0

De dieetcoach

Je bent wat je (goedkoop) eet

Deze week las ik in het Algemeen Dagblad (AD)dat ons voedsel fors duurder geworden is, maar dat aan de andere kant ons voedsel juist te goedkoop is. Hoe zit dat nu precies en welke gevolgen heeft dat voor uw gezondheid?

Het duurder worden heeft onder andere met de btw-verhoging te maken. Hierdoor is de prijsstijging de afgelopen jaren 3,8%. Dit is hoger dan de inflatie van 2,4%. Vooral vlees en vis zijn duurder geworden. Volgens het artikel is de prijsverhoging niet bij de boeren zelf terecht gekomen. Perentelers en komkommerkwekers leggen flink toe op hun producten. Eierboeren krijgen nu de kostprijs voor een ei. Bij varkensboeren kan sinds een paar maanden de vlag uit, omdat in China de varkenspest is uitgebroken. Zij maken daardoor voor het eerst in jaren winst op hun vlees, maar tot die crisis in China kregen ze jarenlang structureel minder dan de kostprijs. Volgens het artikel in het AD heeft vooral de overheid geprofiteerd van de alsmaar hogere eindbedragen op de kassabon.

De opbrengst van de verhoogde btw is rechtstreeks naar de staatskas gegaan. Maar als het aan Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ligt, gaat voedsel nu nóg duurder worden. Dit keer om de boeren te laten profiteren, want zij krijgen geen eerlijke prijs voor hun product. Daarbij vindt zij dat ons voedsel zó laag geprijsd is dat het milieu te zwaar wordt belast. Ook maakt zij zich zorgen om voedselverspilling, dat juist doordat voedsel zo goedkoop is, ontstaat. Consumenten en supermarkten moeten daarom de portemonnee trekken voor een metamorfose van de Nederlandse landbouw.

Het gevolg is dat consumenten waarschijnlijk meer gaan betalen voor duurzaam geproduceerde producten. Schouten: ”In de jaren 70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden.’’ Schouten wil het boeren makkelijker maken om samen op te trekken in onderhandelingen met supermarktconcerns. Ook komt er een geschillencommissie waar boeren terechtkunnen met klachten over eisen van afnemers. Ouderenorganisatie ANBO noemt het ‘schandalig’ dat gezond eten voor mensen met lage inkomens ‘onbetaalbaar’ dreigt te worden. Hoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam adviseert om niet álle voedselprijzen te verhogen. “Gezond eten, zoals groente en fruit, is de laatste jaren steeds duurder geworden”, zegt hij, ”maar ongezond eten is goedkoper geworden”. Hier ben ik het helemaal mee eens. Gezond en onbewerkt voedsel is nodig voor een gezond lichaam. Je bent wat je eet.

Wat gebeurt er als we alleen nog goedkoop, ultrabewerkt voedsel gaan nemen omdat ons ‘gewone voedsel’ te duur wordt?? Ik weet zeker dat de welvaartsziekten nog meer zullen toenemen. Seidell geeft de minister gelijk als zij zegt dat we nog nooit zo’n klein aandeel van ons inkomen aan voedsel hebben besteed. Maar er is ook een redelijk grote groep mensen, met een laag inkomen, waarvoor de prijsstijging van voedsel wel degelijk een grote impact heeft. Die groep moet ook het gezonde voedsel kunnen kopen. En gezond voedsel, zoals fruit, groente, vis, mager vlees, olijfolie, noten etc. is echt duurder! Ik pleit ervoor om juist het bewerkte voedsel in prijs te verhogen en met bijvoorbeeld een subsidie vanuit de overheid naar de boeren, het gezonde voedsel voor de consument goedkoper te maken. Zo krijgen de boeren een betere prijs en wij krijgen makkelijker de toegang tot het gezonde voedsel. Het verhogen van de btw op alleen het ultrabewerkte voedsel en niet op groente en fruit, waar Foodwatch vorig jaar voor pleitte, was helemaal geen slecht idee.

Wilt u meer weten of beter eten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (de Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

franekeractueel.nl


error: Bericht Beveiligd!