Dieetcoach: Bedrog loont

0

De dieetcoach

Bedrog loont

Vorige week ontving ik in mijn mailbox een bericht van Foodwatch over vanillevla. Vol verbazing las ik het stuk, waarin werd beschreven dat Foodwatch een rechtszaak heeft aangespannen tegen Friesland Campina omdat er geen vanille in de vanillevla zit. Helaas is dit niet een op zichzelf staan verhaal.

De advocaat van Friesland Campina gaf aan dat bijna alle vlaproducenten hetzelfde doen als Friesland Campina. Als iedereen het doet  is het normaal en kan het toch onmogelijk fout zijn, volgens de advocate. Daarbij had zij meteen als “bewijs” een hele lijst mee van fabrikanten die ook vanillevla op de markt brengen zonder er vanille in te doen. Er wordt dan gebruik gemaakt van aroma’s. De ingrediënten van de Optimel vla vanille waar het om ging zijn: magere melk, gemodificeerd en natief maïszetmeel, verdikkingsmiddel: carrageen, zout, aroma, kleurend plantenextract (wortel), zoetstof: sucralose.

Het was mij zelf al eens opgevallen dat in de slagroomvla vanille, die overigens naar caramel smaakt, ook helemaal geen vanille zit. Wel zit hier in: halfvolle melk, 14% slagroom, vloeibare melkbestanddelen, suiker, gemodificeerd tapiocazetmeel, verdikkingsmiddel: carrageen, natuurlijke aroma, kleurstoffen: annatto en curcumine, calciumcarbonaat. Ook geen vanille dus. Het een en ander sluit echt naadloos aan op een stuk wat ik las in “De Supermarktsurvivalgids” van Teun van de Keuken. -Dit boek is overigens een aanrader, het leest als een trein en u wordt er een stuk wijzer van-. Teun van de Keuken, u kent hem van de Keuringsdienst van Waarde, beschrijft in het hoofdstuk “Verbeterd recept” dat de verbetering alleen een verbetering is voor de fabrikant zelf. En dan met name voor zijn portemonnee.

Met minder waardevolle ingrediënten wordt een product vernieuwd, bv. door crème met hazelnootsmaak toe te voegen in plaats van echte hazelnootcrème en daarbij ook het verminderen van de hoeveelheid hazelnoten (bij Milka chocoladereep Nussini), het gebruik van minder cacao en meer suiker (bij Nutella) of meer suiker en minder volkorenvlokken (bij dr. Oetker muesli). De Duitse consumentenorganisatie Verbraucherzentrale houdt de receptuur van voedingsmiddelen bij sinds 2009. In een database kunt u nakijken of een vernieuwd recept ook echt een verbetering is.

Het is in bijna alle gevallen een downgrade. Volgens de fabrikanten hebben zij de receptuur aangepast aan de wensen van de klant. Teun merkt terecht op dat geen klant wil dat hoogwaardige ingrediënten worden vervangen door goedkope vulmiddelen. Helaas gaat het vaak wel zo. Goed de ingrediëntenlijst lezen dus. En hierbij geldt dat wat vooraan staat er het meest in zit. En dat zult u zien hoe vaak suiker vooraan in de lijst staat. Suiker is goedkoop en aantrekkelijk. Als u iets met suiker eet, wilt u er geheid meer van. Teun beschrijft in zijn boek ook het ingrediënt water dat zeer geliefd is in bewerkt vlees, zoals vleeswaren en gemarineerd vlees. Water wordt met een mengsel van eiwit en fosfaten aan het vlees toegevoegd.

Ook een mooie manier om de portemonnee van de fabrikanten te vullen. Helaas zijn er nog veel meer trucjes van de voedingsindustrie waar u geen weet van heeft. Wilt u er meer over lezen? In de nieuwsbrief van Libra dieetadvisering besteden we in elke uitgave onder andere aandacht aan dit onderwerp. Dus hoe de voedingsindustrie een loopje met ons neemt en hoe u dit kan doorgronden.

Geef u op via info@libra-dieetadvisering.nl. Natuurlijk kunt u ook een afspraak maken met Irene van der Vuurst, diëtist, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (de Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

franekeractueel.nl


error: Bericht Beveiligd!