Dieetcoach: Alweer die koolhydraten

0

Vorige week werd ik door een van mijn cliënten erop attent gemaakt dat het Algemeen Dagblad (AD) die dag aangaf dat wij wél koolhydraten moeten eten. Dit omdat geen koolhydraten eten vervelende gevolgen kan hebben, aldus het AD. Maar er is natuurlijk een verschil tussen de mate van koolhydraatbeperking en de gevolgen hiervan. 

Omdat suiker dik maakt, stappen veel mensen over op een koolhydraatarm dieet, aldus het AD. Zij bespreken vervolgens vier gevolgen van een tekort. Deze gevolgen treden overigens helemaal niet op als u echt alleen suiker uit uw voeding haalt!

De gevolgen volgens het AD zijn: 1. Obstipatie, oftewel verstopping. Dit ontstaat als mensen ook andere meer complexe koolhydraatbronnen overboord gegooid, zoals brood. “De gedachte erachter is dat minder koolhydraten zorgen voor onder meer een stabielere bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies. De geraffineerde soorten zoals kristalsuiker, die je vindt in snoep, gebak en frisdrank, kun je inderdaad het best zo min mogelijk eten”, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. “De voedingswaarde van suiker is laag. Maar wie ook onbewerkte koolhydraten links laat liggen, zoals volkoren rijst, pasta en brood, krijgt op den duur te weinig vezels binnen. In dat geval verarmt de darmflora, waardoor je ontlasting minder zacht wordt. Met als vervelend gevolg obstipatie, oftewel verstopping.”

Ik kan mij wel vinden in deze uitleg, maar met 3-4 sneden koolhydraatarm brood en wat minder aardappelen of vervanging is er niets aan de hand. Zeker niet als er voldoende groente wordt genomen. Dit past prima in een gematigd koolhydraatarm dieet. 2. Dikke darmkanker. “Er ontstaan ernstige klachten als de darmflora bij gebrek aan vezelrijke koolhydraten achteruitgaat”, zegt Fred Brouns, emeritus hoogleraar Innovatie in Gezonde Voeding aan de Universiteit Maastricht. Hij stelt dat een gezonde balans van bacteriën in de darmen mede afhankelijk is van koolhydraten – voedingsvezels – die fermenteren. “Vezels fermenteren in bijvoorbeeld korteketenvetzuren die de darm gezond houden. Een gebrek aan complexe suikers verhoogt het risico op darmontstekingen en darmziekten. Zelfs het risico op dikke darmkanker stijgt”. Dit gebeurt ook alleen bij strenge koolhydraatbeperkingen die te lang worden volgehouden. In een matig koolhydraatarm dieet past ook fruit, waarin deze vezels volop zitten. En een suikerrijke voeding geeft juist een slechte darmflora! 3. Wie weinig koolhydraten op het menu zet, gaat vooral meer vetten eten en mogelijk ook meer eiwitten. “Alleen: eet je meer vetten, dan krijg je meestal ook meer verzadigde vetten binnen die de kans op diabetes en hart- en vaatziekten doen toenemen. Verzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in vet vlees, roomboter, palmolie en kokosolie. Strenge diëten schrijven hooguit 50 gram koolhydraten per dag voor. Dat is echt veel te weinig”, volgens Brouns. Brouns loopt duidelijk achter bij de nieuwe ontwikkelingen over verzadigd vet, waarover later meer.

Langdurig zo weinig koolhydraten is ook mijns inziens onverstandig. 4. Vaker ziek. Pik je ineens van alles op? Ook dit kan te maken hebben met een koolhydraatarm menu, volgens het AD. ”Je weerstand tegen ziekte kan erdoor afnemen. Door de verminderde vezelinname en de invloed daarvan op de darmen, functioneert het immuunsysteem minder goed. De productie van sommige vitaminen neemt af (A, D, K) en je neemt minder mineralen en spoorelementen op.

Gelukkig treden deze schadelijke gevolgen lang niet bij iedereen op. Alleen al omdat het op de lange termijn niet is vol te houden”, aldus Brouns. Zoals ik twee weken geleden al schreef, begint onze gezondheid in onze darmen. Dus ik ben het hem eens, maar ook nu is dit alleen een probleem als u langdurig streng koolhydraatarm eet. Wilt u meer weten of uw koolhydraatarme dieet eens toetsen? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).